خانه » جدیدترین اخبار ورزشی » جایگاه محصولات ارگانیک در ایران

اطلاعیه سایت

جایگاه محصولات ارگانیک در ایران

جایگاه محصولات ارگانیک در ایران


حدود یک درصد از اراضی کشاورزی دنیا در بیش از ۴۰ میلیون هکتار در مناطق مختلف جهان به کشت ارگانیک تخصیص دارد. در این میان بیشترین سطح زیر کشت به ترتیب به مناطق استرالیا و اقیانوسیه، قاره آمریکا و اروپا اختصاص داشته و دو قاره آسیا و آفریقا از سطح زیر کشت کمی نسبت به سایرین برخوردار بوده‌اند و تنها در کشور استرالیا حدود ۳‌هزار مزرعه با کشت ارگانیک مدیریت می‌شوندکه بخش عمده تولیدات این کشور به انگلستان، ایالات متحده آمریکا و نیوزلند صادر می‌شود.
در قاره آسیا حدود ۳ میلیون هکتار در حدود ۱۳۰ هزار مزرعه تحت نظام ارگانیک قرار داردکه بخش عمده فعالیت‌های ارگانیک آنها بدون گواهی و نظارت انجام گرفته و تا سال ۲۰۰۷ تنها کشورهای هند، ژاپن، کره، فیلیپین، تایوان و تایلند دارای اعتبارنامه‌های بین‌المللی ارگانیک بوده‌اند.در این میان ایران هم برای نخستین‌بار در سال ۲۰۰۸ میلادی به آمار رسمی ارگانیک بین‌المللی (دارای گواهی) اضافه شد.
کشور ایران از منظر پتانسیل ارگانیگ جزو کشورهای برتر دنیا محسوب می‌شود، اما با وجود این پتانسیل، از منظر سطح تحت پوشش دارای گواهی ارگانیک سهم خیلی ناچیزی را به خود اختصاص داده است .به صورتی که این سطح از ۱۵ هکتار در سال ۲۰۰۸ میلادی شروع شد و این میزان در سال‌های بعدی به‌صورت دامنه متغیر ۳۰ هزار تا حدود ۱۰۰ هزار هکتار گسترش و دارای نوسان بوده است. آخرین آمار مربوط به ارگانیک در کشور تا سال ۲۰۱۵ میلادی در حدود ۵۰ هزار هکتار است.کاهش و منفی شدن سرعت رشد توسعه ارگانیک در کشور به‌دلیل فقدان اهتمام جدی به توسعه کشاورزی ارگانیک در کشور، ضعف در برنامه‌ریزی و فقدان نهاد و مرجع مشخص برای تصمیم‌گیری و پشتیبانی از توسعه کشاورزی ارگانیک، عدم استقرارکامل نظام ملی گواهی ارگانیک، دخالت با نیت تجارت و رقابت سودجویانه نهادهای غیرمرتبط در نظام ارگانیک کشور، بورکراسی اداری و سردرگمی ناشی از بینش و دانش ارگانیک در نهادهای تصمیم‌گیر بوده است.
بیشترین محصولات تحت کشت ارگانیک در جهان با توجه به سطح زیر کشت آن عبارتند از زیتون، قهوه، میوه‌ها و خشکبار، انگور، میوه‌های گرمسیری، کاکائو، مرکبات، چای، نیشکر و در نهایت گیاهان دارویی. در کشور ایران هم برخی از مهم‌ترین محصولاتی که تحت پوشش گواهی ارگانیک قرار گرفته‌اند، عبارتند از انار، خرما، پسته، زعفران، کشمش، گلاب و گیاهان دارویی، زیتون، خرما، برنج، انگور، پسته وحشی و برخی محصولات جنگلی و… که در دوره ۲۰۰۸ میلادی تاکنون تحت پوشش قرار گرفته‌اند.
به لحاظ تجارت خارجی و بازار سه منطقه آمریکای شمالی، اروپا و آسیا به‌عنوان بازارهای مهم مصرف این نوع محصولات شناخته شدند. در کشور ما هم به‌دلیل نبود نظام مشخصی در زنجیره تولید، گواهی و عرضه و نظارت، بازار مشخص و نظام معینی برای صادرات یا واردات وجود ندارد؛ این در حالی است که از تعداد ۶۶ محصول (۴۱ محصول زراعی و ۲۵ محصول باغی) اصلی تولیدات کشاورزی جهان، کشور ایران با هفت محصول زراعی و ۱۵ محصول باغی در رتبه‌های نخست تا دهم قرار دارد و بر این اساس مقدار قابل توجهی از حجم تولیدات جهانی را به خود اختصاص داده است.در موارد فراوانی مانند زعفران، زیره، محصولات باغبانی، دامی، شیلاتی و… می‌توان فعالیت‌های گسترده‌ای را برای شروع و حضور در تولید محصولات ارگانیک در جهان آغاز کرد؛ به‌طوری? که با برنامه‌ریزی از سوی متخصصان بخش کشاورزی می?توان سهمی از محصولات صادراتی از قبیل خشکبار (پسته، مغز پسته، کشمش، خرما) میوه (سیب درختی، هندوانه، مرکبات) محصولات دریایی (خاویار، میگو) محصولات حیوانی (پوست، روده، پشم) زیره، زعفران و گیاهان دارویی را به‌صورت ارگانیک به جهان عرضه کرد.
با توجه به اینکه ایران از پتانسیل‌های بالایی در این زمینه برخوردار است و به لحاظ جغرافیای طبیعی، سیستم کشاورزی به‌صورت سنتی و پراکنده در روستاها و در قطعات کوچک پا گرفته و کشاورزی صنعتی به‌طور کامل استقرار نیافته، این فرصت فراهم است تا از این وضع برای تبدیل کشاورزی سنتی و معمول به ارگانیک بدون مصرف هزینه زیاد و تنها با نظارت و هدایت فنی استفاده شود و از این طریق با توجه به ارزش این محصولات و افزایش اشتغال، ارزش افزوده عاید کشور خواهد شد.

۱۳۹۵-۱۰-۰۴
اقتصاد



منبع مطلب

تمام حقوق مادی , معنوی , مطالب و طرح قالب برای این سایت محفوظ است - طراحی شده توسط پارس تمز
%u0637%u0631%u0627%u062D%u06CC %u0633%u0627%u06CC%u062A
جدیدترین های 95
عکس